Delikatne, puszyste ciasto z kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom borówek i bez! Pyszne babeczki powstały dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio . Stovit oraz Garneczki

Frisco.pl – supermarket online z pełnym asortymentem spożywczym i nie tylko. … W sklepie Frisco znajdziecie między innymi produkt LIMITO Łosoś Norweski wędzony na zimno – plastry. Ciesz się przyjemnymi zakupami online z firmą Frisco!

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g ziemnego masła

Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .

Składniki masy mascarpone:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 300 g borówek
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  •  nasionka z 1 laski wanilii online w firmie Frisco

Przygotowanie masy serowej:

Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru. Następnie do masy dokładamy borówek i mieszamy delikatnie łyżką, po czym gotową masę wykładamy na kruche spody.

 Od dna foremek odrysowujemy koło, które będzie potrzebne do pieczenia bezy.

Składniki bezy:

  • 3 białka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie bezy:

Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowane koła. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce.

Foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem stalowe TESCOMA DELICIA

Forma do tarty to produkt, który musi znaleźć się w każdej kuchni. Przygotujemy w niej zarówno słodkie wypieki z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Forma umożliwia równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Ciasto posiada charakterystyczne falowane brzegi, co nadaje mu wyjątkowego wyglądu.

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

4 komentarze so far.

  1. Ada pisze:

    Wow, ale to musi byc słodziutkie. Kocham takie babeczki :*

  2. ewelina pisze:

    ile powstanie babeczek i jaka wielkość foremek?????

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment