Zielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Pyszny mazurek o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku, który powstał dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio!

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów Helio
  • 100 g schłodzonego masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy z matchą:

  • 150 g schłodzonego serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady Helio
  • 100 ml śmietany 36%
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka herbaty matcha

Dodatkowo:

  • Czekoladowe jajeczka
  • 10 g płatków migdałowych Helio
  • 8 pokruszonych bez

Przygotowanie:

Migdałowy spód

Składniki ciasta miksujemy mikserem, a następnie formujemy kulę, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na 1 godz. Rozwałkujemy ciasto, przekładamy do posmarowanej masłem formy, odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy dno widelcem, wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 20 minut, wystudzamy w foremce.

Krem czekoladowy z matcha

W małym rondlu zagotowujemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z herbatą matcha, dodajemy białą czekoladę, ubijamy krótko do połącznia się składników. Na upieczony, ostudzony spód wykładamy krem matcha 
Odstawiamy do całkowitego stężania. Przed podaniem dekorujemy płatkami jajeczkami i pokruszonymi bezami

Categories: Ciasta, Przepisy, Wielkanoc

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment