Zapraszam po pyszne i bardzo sycące żeberka w kapuście kiszonej, które pieczemy
w piekarniku. Pyszne i mięciutkie żeberka ,pieczone na kiszonej kapuście- prosty przepis na pyszny obiad na co dzień i od święta. Tak przygotowane żeberka sprawdzą się także w czasie Świąt Bożego Narodzenia 🙂
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 g suszonych śliwek Helio
- kilka suszonych grzybków
- 150 g wędzonego boczku
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- Papryka słodka, przyprawa chili
Przygotowanie:
Żeberka dzielimy na mniejsze części, posypujemy solą i pieprzem oraz przyprawiamy. Odkładamy najlepiej na całą noc. Na drugi dzień żeberka obsmażamy na oleju z obu stron, następnie zdejmujemy na bok. Grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy na ok 1-2 godziny.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę, smażymy i jak zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze minutkę i dodajemy odciśnięta kapustę, suszone śliwki, żurawinę i namoczone grzybki z wodą. Dodajemy również majeranek, kminek ,sól i pieprz. Smażymy jeszcze ok 15 minut.
Następnie na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną kapustę na kapustę wykładamy żeberka, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 2 godzin.
Smacznego!!