Zapraszam po pyszne i bardzo sycące żeberka w kapuście kiszonej, które pieczemy
w piekarniku. Pyszne i mięciutkie żeberka ,pieczone na kiszonej kapuście- prosty przepis na pyszny obiad na co dzień i od święta. Tak przygotowane żeberka sprawdzą się także w czasie Świąt Bożego Narodzenia 🙂

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g suszonych śliwek Helio
  • kilka suszonych grzybków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • Papryka słodka, przyprawa chili

Przygotowanie:                    

Żeberka dzielimy na mniejsze części, posypujemy solą i pieprzem oraz przyprawiamy. Odkładamy najlepiej na całą noc. Na drugi dzień żeberka obsmażamy na oleju z obu stron, następnie zdejmujemy na bok. Grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy na ok 1-2 godziny.

Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę, smażymy i jak zacznie się rumienić  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze minutkę i dodajemy odciśnięta kapustę, suszone śliwki, żurawinę  i namoczone grzybki z wodą. Dodajemy również majeranek, kminek ,sól i pieprz. Smażymy jeszcze ok 15 minut.

Następnie na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną kapustę na  kapustę wykładamy żeberka, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 2 godzin. 

Smacznego!!

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

,,Żeberka pieczone na kiszonej...

Posted on Lis - 26 - 2024

0 Comment

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

2 komentarze

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment