Wykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. Pyszny i wilgotny sernik w mocno orzechowym cieście z kremem na bazie kwaśnej śmietany.



Składniki:

Biszkopt:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego wiaderkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy

Masa maślano-śmietanowa:

  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 300 g masła
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki

Dodatkowo:

Płatki migdałowe Helio

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Nie przestając miksować dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy przestudzone masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz orzechami, dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.  Przestudzone ciasto dzielimy na dwa blaty.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Partiami dodajemy twaróg, żółtka, ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy. Miksujemy ponownie, tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy z masą twarogową. Sernik przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy śmietanę (temp. pokojowa), miksujemy na minimalnych obrotach miksera. Jeden z blatów orzechowych smarujemy połową masy śmietanowej. Wykładamy wkładkę serową. Dajemy resztę masy śmietanowej i drugi blat orzechowy. Śmietanę umieszczamy w miseczce. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy polewą wierzch ciasta.

Categories: Ciasta, Przepisy, Wielkanoc

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

29 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

,,Mazurek pistacjowy”

Posted on Kwi - 11 - 2025

0 Comment

,,Babka tiramisu’’ 

Posted on Kwi - 10 - 2025

0 Comment

,,Faworki”

Posted on Lut - 26 - 2025

1 Comment