Moi drodzy przyszła pora na zrobienie domowych smakołyków. Gwarantuję udane i smaczne a jednocześnie efektowne czekoladki. Każdy z nas jest małym łakomczuszkiem i skusi się na tego typu słodkości. Czekolada idealnie smakuje z dodatkiem pistacji i żurawiny. Niezwykłym dodatkiem mogą być też każdego rodzaju cukierki lub też owoce. Zapewniam Wam oto najlepsza potężna bateria energii, którą możecie stworzyć samodzielnie! Już od dziś nie musisz biec do cukierni….
- 6 sztuk czekolady (3x biała i 3x mleczna)
- Silikonowa foremka o dowolnych kształtach
- Silikonowy pędzelek
- 200 g pistacji
- 30 g pokrojonej żurawiny
- 5 cukierków z galaretką
- Dowolne owoce
Wykonanie:
Domowe specjalności proponuje w kilku wersjach. Czekoladki zrobiłam na bazie mlecznej i białej czekolady niektóre z nadzieniem pistacjowo- żurawinowym, z cukierkami oraz z owocami.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. A dokładniej w garnku gotujemy wodę na którą układamy miseczkę w której znajduje się czekolada. Następnie w rozpuszczonej czekoladzie namaczamy pędzelek i smarujemy dokładnie cienką warstwą wnętrze naszych foremek. Wkładamy je do lodówki lub zamrażalki. Gdy czekolada zastygnie ponownie smarujemy wnętrze foremki, wkładamy do zamrażalnika i tak powtarzamy tę czynność 3 razy. Każdą czekoladę możemy zrobić z innym nadzieniem. Wystarczy troszkę pokombinować i zaszaleć z różnymi smakami aby uzyskać rozmaite czekoladki. Do jednych foremek dodajemy nadzienie mleczne wymieszane z pistacjami i żurawiną. Drugie foremki zalewamy musem czekoladowym z cukierkami a kolejne wypełniamy dowolnymi owocami w moim przypadku były to banany. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Krótszy czas oczekiwania na gotowe czekoladki będą po włożeniu je do zamrażalnika. Smacznego!