Przedstawiam Wam dziś lekki, orzeźwiający mini torcik. Pyszna masa śmietanowo- mascarpanowa z zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Master Cook Handel i Dom Akcesoria w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser.
Składniki:
- 5 dag serka mascarpone
- 50 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru z wanilią (kupiony tutaj)
- 5 truskawek
- 1 galaretka truskawkowa około 75g (kupiony tutaj)
- 100g herbatników maślane (zmielone w blenderze)
- 30g masła
- pół łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
Wykonanie:
Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Masę herbatnikową wykładamy na spód obręczy wyłożonych folią, ugniatamy łyżką i wstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy oczyszczamy, kroimy wzdłuż i układamy na spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego!
Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki – pierścieni kuchenne zostały wykonany z wysokiej jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw.
Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie.
Pierścienie cukierniczo-kucharskie i nie tylko możecie znaleźć na stronie Dom-akcesoria
Lubię takie proste i szybkie desery 🙂
Dziękuję, zapraszam do wypróbowania 😉