Delikatny fasolowy nugat z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i daktylami. Warstwa z karmelem z daktyli i orzechami laskowymi, oblane mleczną czekoladą.  To pełnowartościowy deser, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia :p W sklepie Bee.pl, Helio, oraz Jamar znajdziecie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania batoników z daktyli i fasoli. 😉

SKŁADNIKI

Fasolowy nugat:

  • 1 puszka białej fasoli Jamar
  • 1/2 puszka mleka kokosowego Bee.pl
  • 2 łyżki napoju kokosowego w proszku Bee.pl
  • 3 łyżki masła orzechowego Bee.pl
  • 70 g daktyli Bee.pl
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilii
  • 3 łyżki żelatyny

Karmel z daktyli:

  • 150 g daktyli Bee.pl
  • 3 łyżki oleju kokosowego Bee.pl

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Fasolowy nugat

Fasolę odsączamy z zalewy płuczemy. Żelatynę rozprowadzamy w 6 łyżkach wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Mleko kokosowe zagotowujemy a następnie dodajemy żelatynę i napój kokosowy w proszku. Do kielicha blendera wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy fasolę, daktyle oraz dodajemy cukru z prawdziwą wanilią oraz masło orzechowe. Całość miksujemy na gładką masę. Foremkę o wymiarach ok. 35 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotowy fasolowy nugat, wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do lodówki godzinę.

Karmel z daktyli

Do kielicha blendera wrzucamy daktyle z olejem kokosowym i miksujemy na gładką masę. Gotowy daktylowy karmel wykładamy na stężały fasolowy nugat. Wierzch posypujemy orzechami laskowymi i wyrównujemy szpatułką.

Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin a następnie kroimy go w paski, formując batonik.

Mydło ziołowe czarne – zioła i trawy agafi

Zapach prześliczny, bardzo naturalny i świeży, zero chemicznych nut. Muszę przyznać że jestem pozytywnie zaskoczona- konsystencja nie spływa z wodą jak zwykły żel czy szmpon ale daje się spokojnie rozprowadzić po ciele i włosach pod prysznicem. Po drugie jest niesamowicie wydajne! Wystarczy dosłownie odrobinka mydła do rozprowadzenia na całym ciele bo dobrze się pieni. Mydło ziołowe czarne ma kolor i konsystencję typową dla prawdziwego czarnego mydła.

 

Blender kielichowy CAMRY CR 4058  to innowacyjny blender o wysokiej mocy 1500 W, który dzięki specjalnym 4-ramiennym ostrzom wykonanym ze stali szlachetnej z niebywałą łatwością wydobędzie najbardziej niezbędne składniki odżywcze ze świeżych owoców i warzyw, rozłupie nasiona, rozetrze skórki.

Więcej szczegółów na temat blendera i ofert możecie znaleźć na stronie producenta, lub u oficjalnych dystrybutorów marki CAMRY dostępnych między innymi na https://www.ceneo.pl/39706293.

Categories: Ciasta, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment