Przystanek- Stany Zjednoczone! Ciasto dyniowe stanowi niezaprzeczalną wizytówkę amerykańskiej gastronomii. Przyrządzane obowiązkowo na Halloween i Dzień Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem purée z dyni, z wanilią i skórką pomarańczy. Puszystości nadają mu ubite na pianę białka a wilgotności – mus z dyni. To dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Piątnica w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek dyniowy. Zapraszam!
SKŁADNIKI
- 250 g (250 ml) puree z dyni
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 3 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- Śmietana 30% – 250ml
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 2 kropelki olejku pomarańczowego
Pozostałe:
- 1 opakowania galaretki pomarańczowej
- 20 dag płatków migdałowych
Wykonanie:
Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie.
Gotowanie: Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka miksujemy całość blenderem.
Pieczenie: Dynię kroimy w pół i oczyszczamy. Kroimy na kawałki, owijamy w folię i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczmy przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Zdejmujemy folię i wykrawamy miąższ dyni. Wkładamy do blendera lub miksera i miksujemy na gładką masę.
Formę do pieczenia kwadratową o średnicy 24 x 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu mieszamy. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy mus z dyni i skórkę z pomarańczy, mieszamy i ostudzamy. Odkładamy pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Na wierzch ciasta wylewamy tężejące puree i posypujemy migdałami. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
Formę do pieczenia kwadratową o średnicy 24 x 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu mieszamy. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy mus z dyni i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy i ostudzamy. Odkładamy pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Na wierzch ciasta wylewamy tężejące puree i posypujemy migdałami. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
Ależ słoneczne!
Z pewnością smakowało wybornie 🙂
Świetna stronka naprawdę komentarz robi wrażenie
W ciagu ostatniego tygodnia upieklam to ciasto trzy razy! ?? Jest absolutnie niesamowite. Przyznam szczerze, ze nie mam talentu cukierniczego. Ale to ciasto, nie wiem jak to mozliwe, za kazdym razem wychodzi i to coraz lepiej. Do ostatniego wypieku dosypalam od serca orzechow i rodzynek. Ambrozja.
Mam pytanie odnośnie masy na wierzch, ile wsypac galaretki do masy?
Do masy dyniowej dodajemy jedną galaretkę 😉
Co może być przyczyną, że ciasto nie wyrasta z tego przepisu 🙁 robiłam już dwa razy i chyba się poddaję..
Puree dyniowe musi być dobrze ostudzone, białka dobrze ubite. Gdy sztywną pianę dodamy do masy bardzo delikatnie mieszamy. Może Pani również spróbować dodać mniej puree ciasto będzie na pewno lżejsze.
W składnikach jest podane 250g puree z dyni. W przepisie pisze,żeby do maska dodać mus z dyni i skórkę pomarańczy. A na koniec pisze,że pozostałe puree podgrzać do galaretki. Więc ile dodać do masla z tego 250g?
Ciasto- Z 250g puree z dyni( wymieszane z masłem, skórką pomarańczy i cukrami) odkładamy pół szklanki masy na polewę.
Polewa- Do odlanej masy(pół szklanki masy dyniowej puree ) dodajemy galaretki.