Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Cukinia nadziewana ryżem i mięsem która od dawna gości na naszym stole ale tym razem jest wzbogacona w słonecznik. Kto chętny wypróbować? Dzięki życzliwości marki Piątnica w mojej kuchni powstały cukiniowe kapturki ze słonecznikiem! Zapraszam 😉
Składniki:
- 4 okrągłe cukinie
- 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania)
- 2 cebule
- 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg sera żółtego
- 1 torebka ryżu
- 4 łyżki oleju
- Puszka kukurydzy konserwowej
- 6 łyżek słonecznika z firmy Piątnica http://piatnica.net/
- Sól
- Pieprz
- Oregano
Wykonanie:
Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy na małej ilości oleju. Do całości dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Cukinie myjemy, odcinamy ich górną część i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą cukinię doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane cukinie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego!