Moi Kochani Święta Wielkanocne już za pasem , więc obowiązkowym w menu naszego Wielkanocnego stołu będzie kurczak lub szynka w galarecie.  Proponuję pomyśleć już teraz o zbieraniu wydmuszek.  Gwarantuję, że jeśli zagości na Waszym świątecznym stole ozdobi i zachwyci swoim smakiem oraz oryginalnością całą Waszą  rodzinę. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie ona na pewno piękną dekoracją Świątecznego stołu!

Składniki:DSC_0003

  • 10 wydmuszek z jajek
  • 30 dkg szynki
  • 0,5 l wywaru z rosołu
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • warzywa do dekoracji np. kukurydza, groszek, marchewka, natka pietruszki, ugotowane białko jajka, por


DSC_0014 DSC_0027

Przygotowanie:

Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wyparzamy wrzątkiem, a następnie osuszamy. Wywar przecedzamy, zagotowujemy i dodajemy żelatynę dokładnie mieszając. Wszystkie nasze powycinane dowolnymi kształtami składniki wkładamy delikatnie do wydmuszek a następnie zalewamy je przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Obieramy tak jak zwykłe jajko. Smacznego!

s3_viewer_big_1.prev_4

3 komentarze so far.

  1. Ona pisze:

    Trzeba pamiętać aby posmarować oliwą jajka od środka inaczej galaretka odejdzie razem ze skorupka. 🙂

  2. Małgorzat pisze:

    A jak zrobic takie malutkie ksztalty w srodku?

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

,,PIZZA kebab”

Posted on Wrz - 20 - 2021

0 Comment

,,Nadziewany chleb”

Posted on Wrz - 16 - 2021

0 Comment