Prezentuje Wam dziś pomysł na karnawałowe danie. Proste w przygotowaniu, doskonałe w smaku! Pizzowe słoneczko, które zabłyśnie na Waszym stole niczym fajerwerki w tę magiczną noc! 😉

page (2)

DSC_0582 - Kopia DSC_0587 - Kopia

Ciasto:

  • 3 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki

Farsz:

  • 1 op mrożonego szpinaku (450g),
  • 6 łyżek kukurydzy
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule
  • 60 dkg sera mozarella
  • 1 laska kiełbasy
  • sól, pieprz,
  • 1 jajko,
  • garść słonecznika łuskanego,
  • 1 łyżka oleju.

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania,
  • słonecznik do posypania

Wykonanie:

W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela. Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na dwie równe okręgi. Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozkładamy wokół ciasta po bokach tworząc obręcz, zostawiając ok 4 cm od brzegu. Ciasto z nałożonym farszem przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Końcówki ciasta dokładnie zlepiamy i ugniatamy widelcem, układamy na środku kubek i lekko go dociskamy. Boki słoneczka nacinamy nożem i każdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry .Całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w 180 C przez około 35min.  Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem.

s3_viewer_small_01 (1) s3_viewer_small_01

2 komentarze so far.

Leave a Reply to Moje Bistro


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment