Aromatyczne i chrupiące ziemniaki pieczone z szynką parmeńską i ziołami smakują doskonale solo lub jako dodatek do dań obiadowych oraz mięs z grilla!Inspiracją do  pieczonych ziemniaczków  była życzliwość Master Cook Handel

Kopia DSC_0405   Kopia DSC_0398

Składniki:

  • 4 małe ziemniaczki
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • zioła: rozmaryn, oregano
  • sól, pieprz, łyżka przyprawy ziołowej do grilla
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: Ziemniaki dobrze szorujemy i podgotowujemy – ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki dokładnie odcedzamy i ostudzamy. Przygotowujemy zioła – rozmaryn, oregano. Na plastrach szynki układamy zioła i tak przygotowaną szynką owijamy każdego ziemniaczka. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180°C aż szynka się zarumieni, będzie chrupiąca, a ziemniaczki miękkie.

s3_viewer_big_1.prev_4

Categories: Przekąski, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

26 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

,,Czekoladowe trufle z owocami...

Posted on Kwi - 25 - 2021

1 Comment

,,Ciasto z herbatą Matcha...

Posted on Kwi - 3 - 2021

1 Comment

,,Pączki Raffaello’’

Posted on Lut - 10 - 2021

1 Comment