Soczyste, mocno przyrumienione mięso kurczaka. Miękkie i pyszne ziemniaki. Sos ze śmietanki i musztardy. To wszystko posypane pistacjami. Pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania Tak upieczony kurczak z ziemniakami w sosie śmietankowo musztardowym sprawdzi się na obiad oraz kolację.Do przygotowania dania wykorzystałam produkty HELIO Natura Pistacje ePrezenty  oraz Stovit

Składniki:

  • 1 kg kawałków kurczaka podudzia
  • 5 małych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 3 czubate łyżeczki musztardy miodowej
  • łyżeczka miodu Stovit
  • około 20 g pistacji Helio Natura
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Umyte i osuszone kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy mięso i smażymy z każdej strony po około 5 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu kurczaka wkładamy ziemniaki i smażymy na dużym ogniu przez ok 10 minut, aż zaczną się przyrumieniać na złoto. Po tym czasie ziemniaki przekładamy do naczynia z kurczakiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut. Śmietankę mieszamy z musztardą i miodem. Wlewamy do naczynia z podpieczonym mięsem i ziemniakami, posypujemy pokrojonymi pistacjami. Całości nie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika w 180 stopniach i zapiekamy jeszcze przez około 20 minut.

Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy czy babci? Deska bambusowa do krojenia to idealny upominek dla każdej pasjonatki gotowania! Koniecznie zaglądnij na stronę ePrezenty, która posiada szeroki asortyment.

Polecam serwety bankietowe  ,które idealnie sprawdzą się na uroczystościach takich jak ślub, chrzest czy komunia.

Atutem sklepu jest możliwość zamówienia dowolnej dedykacji grafiki tekstu na spersonalizowanym prezencie co nada wyjątkowego uroku a to wszystko możecie zamówić w sklepie ePrezenty

One Response so far.

  1. Ada pisze:

    Uwielbiam takie dania <3 Dawno nie jadłam, a w takim sosie to jeszcze nigdy 🙂 Jutro robię!

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment