Kruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy…Inspiracją do  powstania tarty orzechowej była życzliwość marki Garneczki.pl

Składniki na ciasto kruche:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 30 g cukru pudru
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Polewa karmelowa:

  • 150 g orzechów włoskich
  • Pół szkl cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 150 g śmietanki 30%

DSC_0848 - Kopia DSC_0849 - Kopia

Wykonanie:

Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie cukier wsypujemy do garnuszka i rozpuszczamy do uzyskania bursztynowego koloru. Do powstałego karmelu powoli dolewamy śmietanę dodajemy miód i mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy orzechy łączymy by wszystkie pokryły się karmelem.  i wykładamy na upieczone babeczki.

Foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem stalowe TESCOMA DELICIA

Forma do tarty to produkt, który musi znaleźć się w każdej kuchni. Przygotujemy w niej zarówno słodkie wypieki z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Forma umożliwia równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Ciasto posiada charakterystyczne falowane brzegi, co nadaje mu wyjątkowego wyglądu.

Categories: Desery, Przepisy

11 komentarzy so far.

  1. Beata D. pisze:

    Te babeczki mają coś w sobie! Smakują mojej całej rodzince. Dziękuje serdecznie za przepis i pozdrawiam.. 🙂

  2. odkryjsiebie pisze:

    Pyszne, przed godziną wyciągnąłem z piekarnika, właśnie próbuję i naprawdę smaczne.

    – Upiekę je na Wielkanoc, goście będą wniebowzięci 😉

  3. Bardzo apetycznie wyglądają, na pewno są pyszne 🙂

  4. Asia pisze:

    Witam. Mam problem, poniewaz nie posiadam taki foremek, jedynie zwykle foremki do muffinek silikonowe, ktore zazwyczaj wykladam papilotkami. Czy moge probowac w takich? Bo jakos nie widze tego oczyma wyobrazni a bardo bym chciala zrobic te kruche babeczki. Kupno nowych foremek nie wchodzi w gre, bo nie moge wychodzic z domu do konca miesiaca, wiec dzialam na tym co mam. Pozdrawiam

  5. gość pisze:

    Dzień dobry,

    chciałam zapytać czy można wykorzystać cukier muscovado?
    Pozdrawiam

Leave a Reply to Asia


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment