Smaczna przystawka, idealna zwłaszcza na Wielkanoc! Pięknie będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Lekki i bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Inspiracją do powstania przystawki była życzliwość marki Garneczki, firmy Ole.


Składniki:
• 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
• 2 łyżki żelatyny
• 8 dużych plastrów szynki
• 8 plastrów sera żółtego
• 2 duże jajka
• 1/2 puszki kukurydzy
• ½ puszki groszku konserwowego
• Ugotowana marchewka
• 10 oliwek zielonych
• Zielona pietruszka
• Sól, pieprz
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie: Żelatynę namaczamy w pół szklanki bulionu. Zostawiamy do napęcznienia. Resztę bulionu zagotowujemy, doprawiamy i wlewamy rozpuszczoną na parze żelatynę. Mieszamy. Wylewamy odrobinę bulionu na dno keksówki i schładzamy. Następnie układamy partiami składniki galaretki według gustu i fantazji. Na środku układamy zrolowaną szynkę z serem, ugotowane pokrojone w ćwiartkę jajka, po bokach posypujemy odsączoną kukurydzę i groszek, oraz ugotowaną pokrojoną marchewkę. Zalewamy kilkoma łyżkami bulionu na dno naczynia i ponownie chłodzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy kolejne warstwy warzyw, które przekładami gałązkami zielonej pietruszki. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Żeby składniki ładnie się komponowały i nie zbiły w jednym miejscu, układamy je stopniowo i również stopniowo zalewamy wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układamy i zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz.

Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa

Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy ocynowanej i z pewnością przyda się w każdym domu.



Categories: Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment