Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Prezentuję Wam dziś świetne połączenie mielonego mięsa i makaronu. Idealne na obiad dla rodziny lub ciepłą kolacje dla gości. Nikt nie zdoła oprzeć się pokusie skosztowania tej potrawy. Efektowna i smaczna przekąska. Można dowolnie modyfikować nadzienie dodając na przykład paprykę lub ser.

Składniki:DSC_0065

  • 8 gniazd makaronu wstążki
  • 10dkg sera żółtego

Składniki na farsz:

  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili, oregano, bazylia

Składniki na sos:DSC_0072

  • 0,5 litry śmietany
  • 1 litr wody
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 6 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili


Wykonanie:

Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 8 równych części i formujemy kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 30 min
.
gniazda makaronowe (2)

 

Categories: Dania główne, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment