Kotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka, które przyrządziłam w mojej kuchni dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty.

Składniki na 8 porcji:DSC_0035

• 8 filetów z piersi kurczaka
• 8 plastrów szynki
• 8 plastrów żółtego sera
• pół kostki masła
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
• sól, pieprz,
• mąka do obtoczenia
• 4 jajka
• bułka tartaDSC_0014
• olej do smażenia + 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem zDSC_2421 pietruszką. Zawijamy ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180 stopniach.

Do usmażenia de vollaye wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępną w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl.

bp1758Rondel z koszykiem do głębokiego smażenia. Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wielowarstwowe dno termiczne zachowujące ciepło. Umożliwia szybkie podgrzanie żywności utrzymując temperaturę przez długi czas. Można myć w zmywarce. Można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych. Średnica 18cm, wysokość 15cm. Pojemność 3,6L.

Do kupienia oczywiście na http://przyjemnegotowanie.pl.

s3_viewer_small_Markiet-00

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment