,Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe. Orzeźwiające z delikatnym kremem, pyszne połączenie winogrona oraz borówki zanurzone w galaretce. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu zespołu Helio oraz Stovit otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto z soczystymi owocami.

Biszkopt:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z dwóch pomarańczy

Masa:

  • 2 śmietany 30%- 330ml
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie serka mascarpone- 250g
  • 2 kropelki olejku pomarańczowego

Pozostałe:

  • 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 20 dag płatków migdałowych Helio
  • 30 dag winogronu
  • 30 dag borówek
  • 3 galaretki przezroczyste
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • konfitura z moreli Stovit

Polewa:

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 500ml soku marchewkowego

Wykonanie:


Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i ubijamy tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodajemy olej, startą marchew, skórkę pomarańczy i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.

Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści.

3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy owoce. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód.

Polewa:
Na soku marchewkowym gotujemy budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy do niego galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawiamy do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy je na parę godzin, aż polewa stężeje. Dekorujemy według uznania.

Kolejność układania :


biszkopt
połowa dżemu z galaretką
migdały
ciasto marchewkowe
krem
ciasto marchewkowe
pozostały dżem z galaretką
migdały

Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!

Zapraszamy Was do odbycia niezapomnianej podróży po ogrodzie malajaponia.pl Jeśli odwiedzacie Dolny Śląsk, wizyta w Małej Japonii będzie doskonałym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Ogród Japoński cieszy się sporym zainteresowaniem turystów.

Categories: Przepisy

One Response so far.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment

5 pomysłów na pyszny,...

Posted on Paź - 27 - 2023

0 Comment

Policzki wołowe w sosie...

Posted on Maj - 19 - 2023

0 Comment