Borówka amerykańska to doskonały dodatek do ciast, deserów i koktajli. Zapraszam na pyszne batoniki borówkowo- czekoladowe.

Składniki:

CIASTO: Blaszka 25×30 cm

  • 230 g mąki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WIERZCH

  • 10 dag masła
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 białe czekolady
  • ok 300 g borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około 25 min w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy. Masło rozpuszczamy wraz z połamaną czekoladą Borówkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Musi być idealnie sucha! Do garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Do płynnej czekolady dodajemy borówki Gdy składniki się rozpuszczą i połączą zdejmujemy garnek z ognia. Do lekko przestudzonej czekolady wsypujemy borówkę. Masę delikatnie mieszamy, by owoce się nie rozpadły. Czekoladę wraz z borówkami wykładamy równą warstwą na ciasto. Gotową wykładamy na upieczone ciasto kruche. Po rozprowadzeniu polewy czekoladowo- borówkowej deser wstawiamy do lodówki na około 2 godzimy.  Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na zgrabne batony!

Źródło: about:blank

Pozycjonowanie stron internetowych to najprostszy sposób na zwiększenie ruchu w Google. W przypadku, gdy  potrzebujesz ekspertów od solidnego, skutecznego pozycjonowania stron skontaktuj się z firmą Eseo. 

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

One Response so far.

Leave a Reply to Aga


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment